Stor interesse for turorientering

Allerede før snøen i marka er helt borte, opplever Konnerud IL en interesse for sitt turorienteringstilbud som er langt større enn normalt.

 

Konnerud IL har tilrettelagt for mosjonsaktiviteten turorientering siden 1969. Omfanget og deltagelsen har gått i bølgedaler siden startåret, men i det siste 10-året stabilisert seg på 275 solgte konvolutter i snitt. I 2020 opplevde man en voldsom økning i interessen, med påfølgende salg av hele 454 deltagerkonvolutter samt 77 kartsalg via nett. Så langt i 2021 ser det ut til at interessen er enda litt større. Antall henvendelser, antall bestillinger og antall nedlastinger fra nett indikerer det samme; folk vil ut på tur i sitt nærområde.

 

Konnerud IL har siden sesongsstart 1.april satt ut 75 turmål. Disse er tilgjengelig 24/7 t.o.m. skolens høstferie i oktober. Vanskelighetsgrad varierer fra enkle nybegynnervennlige poster i området Konnerudgruvene – Konnerudkollen, til krevende orientering på Vardåsen nord i Røysjømarka. Kart kan enten kjøpes via forhandlere, eller bestilles for hjemlevering evt. nedlasting fra klubbens turportal turorientering.no/konnerud. Av nyheter for året er innføring av QR-koder på samtlige poster, slik at de som uansett har mobiltelefon med på tur kan registrerer sine koder umiddelbart.

 

I tillegg til Konnerud IL er det innen Drammen kommune ytterligere 4 orienteringsklubber som tilrettelegger for mosjonsaktivitet: Berger og Svelvik OL, IF Hellas, IF Sturla og Eiker OL. Inkludert Konnerud IL tilbyr klubbene til sammen drøye 350 turmål innenfor kommunegrensa. Om man også medregner det som finnes av tilbud i tilstøtende kommuner som Holmestrand (Sande), Lier, Asker og Øvre Eiker er man på det dobbelte.

 

Økt fokus på bruk av og aktivitet i de nære skogsområder er en stor årsak til at bynært friluftsliv, som turorientering, øker i omfang. Norges Orienteringsforbund kan for fjoråret vise til en nasjonal salgsoppgang på 60 %, og antall sidevisninger på forbundets turportal, turorientering.no, økte fra 2,5 til 5,5 millioner. Det ble registrert besøk på 1,3 millioner poster og nedlasting av drøye 100.000 digitale kart. Orienteringsforbundet har ca 150 medlemsklubber over hele landet som arrangerer turorientering.