Fra rekrutt-karusell til NM-gull og landslagsuttak

Fra rekrutt-karusell til NM-gull og landslagsuttak
Orienteringssesongen er godt i gang, og o-gruppa i Konnerud IL tilbyr som vanlig aktiviteter for de fleste aldre og ferdighetsnivåer. For nybegynnere har vi i år som tidligere arrangert en «rekrutt-karusell» over 4 onsdager med instruksjon og passe vanskelige løyper. Vi har også arrangert ett av årets løp i «Drammen City Cup», en serie med sprintløp i Drammensområdet. Noen av våre yngre utøvere bidro til vellykket avvikling av orienteringsaktiviteter for 5. trinn på Konnerud skole i forbindelse med Verdens orienteringsdag 15. mai – takk til dere! Det har også vært arrangert familiestafett for o-gruppas medlemmer og klubbturer til o-løp i Norge, Sverige og Danmark, så våre utøvere har allerede rukket å være med på mange løp, heriblant kretsmesterskap mellomdistanse, Norgescup-løp, Tiomila-stafetten i Sverige og to NM-arrangementer.

Langt og lenger enn langt …
I orientering konkurreres det over ulike distanser. Sprintorientering er korte løp i gater, parker og boligområder som de raskeste gjør unna på 12-15 minutter. I skogsterreng løper man vanligvis mellomdistanse (vinnertid ca. 20-25 minutter i juniorklasser og ca. 35 minutter i seniorklasser) og langdistanse (vinnertider fra ca. 50 minutter og oppover). For de som ikke synes ordinær langdistanse er langt nok, arrangeres det også lengre løp.

Søndag 12. mai arrangerte Bjugn IL og Wing OK NM i Ultralangdistanse i regntunge trøndermyrer på Fosenhalvøya. I klasse herrer senior var løypelengden 21,6 km – vel å merke i rett linje fra post til post. Det er ikke alltid at korteste veivalg er det raskeste, og i tillegg skal høydemeter forseres både oppover og nedover i terrenget, så faktisk tilbakelagt distanse blir alltid noe lenger enn oppgitt løypelengde. Desto mer imponerende er da kilometertiden til vinner Olav Lundanes: 6:07 – prøv å løpe så fort i variert terreng i over to timer samtidig som du skal orientere deg fram fra post til post! Det er ikke uten grunn at han er regjerende verdensmester på langdistanse. Imponerte gjorde også Konnerudgutten Audun Heimdal (som nå løper for NTNUI). Han ble bare slått med 1 minutt og 6 sekunder av verdensmesteren og sikret seg NM-sølvmedaljen med god margin ned til tredjeplassen!

I juniorklassene stilte Konnerud med fem løpere: Jenny Baklid, Andrea Ranvik og Anniken Ranvik i klasse D17-18 og Jørgen Baklid og Aslak Heimdal i klasse H19-20. D17-18-klassen ble en jevn duell i 1 time og 22 minutter mellom Oda Scheele og Jenny Baklid. I mål var Nydalen-jenta bare 12 sekunder (!) foran Jenny, som dermed fikk med seg en velfortjent sølvmedalje fra Fosen. I klasse H19-20 ble Kasper Fosser fra Heming suveren vinner med en km-tid helt nede på 5:34! Jørgen Baklid forserte også den 16,8 km lange løypa med en sterk tid som holdt til bronsemedalje. Fine plasseringer ble det også på de andre Konnerudløperne.

Sprint-suksess langs Akerselva
For deltakerne i NM Ultralang hadde o-skoene knapt rukket å tørke før et nytt NM stod på programmet. Helgen 25.-26. mai arrangerte Nydalens SK sprint-NM i sitt nærområde ved øvre del av Akerselva i Oslo. Konnerud IL stilte her med 9 juniorløpere i lørdagens individuelle konkurranse, og av disse klarte 8 å kvalifisere seg til finalerunden. I finalen i klasse D17-18 ble det dobbeltseier til Konnerud – Jenny Baklid ble Norgesmester og Andrea Ranvik spurtet inn til sølvmedalje! I klasse H19-20 ble det en ny bronsemedalje til Jørgen Baklid. Konneruds løpere stilte også på flere lag i søndagens stafett-NM for senior, delvis på «rene» Konnerud-lag, og delvis på «blandingslag» i samarbeid med andre klubber. Fullstendige resultatlister for alle løp finnes på nettstedet eventor.orientering.no.

Landslaget neste
Norges Orienteringsforbund har nylig tatt ut løpere som skal representere Norge i ungdoms- og juniormesterskap denne sesongen. I troppen til junior-VM i Danmark (løpere fra 17 til 20 år) har Jørgen Baklid sikret seg en av seks plasser i gutteklassen, mens søster Jenny er første reserve i jenteklassen. Om det ikke blir Danmarkstur på Jenny kan hun uansett bestille billetter til ungdoms-EM i Hviterussland (løpere fra 17 til 18 år). Det kan også lagvenninnene Andrea og Anniken Ranvik. Tre av fire jenter i den norske troppen til ungdoms-EM er dermed fra Konnerud! I denne sammenhengen kan det også nevnes at Jørgen Baklid og Audun Heimdal (som fortsatt går ski-o for Konnerud) er tatt ut på seniorlandslaget i ski-orientering for kommende sesong.

Vi takker våre utøvere, trenere, foresatte og andre gode hjelpere for deres viktige bidrag til det gode o-miljøet i Konnerud IL, og gleder oss til fortsettelsen av sesongen!

Skrevet av Hans Jørgen Krogstie

Jørgen Baklid

Jenny Baklid og Andrea Ranvik